Unser taglich brot, ο άρτος ημών ο επιούσιος, günlük ekmek, our daily bread

Καλωσορίσατε στον κόσμο της βιομηχανίας παραγωγής τροφίμων και της καλλιέργειας υψηλής τεχνολογίας! Στο ρυθμό των μεταφορικών ταινιών και των απέραντων μηχανών, η ταινία παρουσιάζει με εξαιρετική αισθητική και χωρίς σχόλια τα μέρη που παράγονται τα τρόφιμα στην Ευρώπη: αχανείς χώροι, σουρεαλιστικά τοπία και παράξενοι ήχοι - ένα ψυχρό βιομηχανικό περιβάλλον που αφήνει ελάχιστο χώρο στον ανθρώπινο παράγοντα. Οι εργαζόμενοι, τα ζώα, η συγκομιδή και οι μηχανές, έχουν δευτερεύοντα ρόλο στις διοικητικές μέριμνες αυτού του συστήματος που παρέχει το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας μας.
Με ακρίβεια χειρούργου, σε έναν κόσμο σιωπής ο δημιουργός αυτού του βραβευμένου ντοκιμαντέρ παρουσιάζει σε μιάμιση ώρα όλο τον παραλογισμό της βιομηχανίας παραγωγής πρώτων υλών για τη διατροφή μας. Μια τοιχογραφία σε μεγάλη οθόνη της διαδικασίας προετοιμασίας, τυποποίησης και κατανάλωσης των τροφίμων και στην οποία με κάποιο τρόπο συμμετέχουμε όλοι. Μια άμεση, λεπτομερής και προηγμένη φιλμική εμπειρία που επιτρέπει στο θεατή να διαμορφώσει τις δικές του απόψεις. Πολλοί θα σοκαριστούν από τις εικόνες στα εκτροφεία πουλερικών ή της αναπαραγωγής των βοοειδών αλλά ίσως το σοκ αυτό να αποτελέσει και την έναρξη της αφύπνισης του καθενός μας για την προέλευση των τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά.


Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία, σενάριο: Νικολάους Γκέιρχαλτερ
Διάρκεια: 92’

Welcome to the world of industrial food production and high-tech farming! To the rhythm of conveyor belts and immense machines, the film looks without commenting into the places where food is produced in Europe: monumental spaces, surreal landscapes and bizarre sounds - a cool, industrial environment which leaves little space for individualism. People, animals, crops and machines play a supporting role in the logistics of this system which provides our society’s standard of living.

0 Comments: